data/picchanger/00.jpgdata/picchanger/01.jpgdata/picchanger/02.jpgdata/picchanger/03.jpgdata/picchanger/04.jpgdata/picchanger/05.jpgdata/picchanger/06.jpgdata/picchanger/07.jpgdata/picchanger/08.jpgdata/picchanger/09.jpgdata/picchanger/10.jpgdata/picchanger/11.jpgdata/picchanger/12.jpgdata/picchanger/13.jpgdata/picchanger/14.jpgdata/picchanger/15.jpgdata/picchanger/16.jpgdata/picchanger/17.jpgdata/picchanger/18.jpg

Neumann-nap az Infoparkban

2004. december 15. 14:11

Már a szobor felavatásakor megfogalmazódott az a gondolat, hogy  azzal a Neumann Évet nem tekintik egy lezárt szakasznak, hanem az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Matáv és az Infopark Fejlesztési Rt. Neumann János életművét folyamatos szakmai és tudományos tevékenységgel méltóképpen tovább ápolja.

 

Fontos, hogy Neumann János szellemi hagyatéka, illetve az azon alapuló legmodernebb alkalmazások minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a hazai közgondolkodásban és érvényesüljenek a magyar információs társadalom kiépülésében.

 

Az eseményhez szervesen kapcsolódott az InfoPark Alapítvány 2004. évi pályázatainak eredményhirdetése. Az InfoPark Alapítvány célja a társadalom és gazdaság fejlődését elősegítő, a tudomány és a gazdaság közötti kapcsolatrendszer erősítését szolgáló kutatás-fejlesztési tevékenység hasznosításának támogatása.

 

Az idei kiírás szerint a „Piacközeli kutatás” témakörben az ötlet innovációs tartalma, a megvalósulás valószínűsége és gazdasági hasznosíthatósága alapján a Kuratórium az alábbi pályázókat részesítette támogatásban:

 

 - ELTE Szerves Kémiai Tanszék, Farkas Ödön: Intelligens informatikai keretrendszer újszerű tudományos elméletének közvetlen alkalmazása a gyógyszerkutatásban

 

- BME Vegyészmérnöki Kar, Kémiai Informatikai Tanszék, Árendás Csaba: Kvantum Véletlenszán Generátor

 

- ISIS-MED Informatikai Innovációs Iroda, Elek István: Egyetemi digitális térképtár

 

 Az idén kiírt InfoPark Innovációs díjat az informatika és telekommunikáció szakterületén létrehozott fiatal, innovatív egyetemi vállalkozások pályázhatták meg, akik az elmúlt két év fejlesztési és üzleti sikerei alapján erre méltóak voltak. Az Innovációs díjat az Algernon Kft. kapta.

 

Az esemény helyszíne az Infopark, amely a közép-kelet-európai régió első tudományos és technológiai parkjaként elsősorban azoknak a cégeknek nyújt különleges előnyöket, akik a szomszédos egyetemek szellemi potenciáljára támaszkodva, igyekeznek azt üzleti sikereikhez alkalmazni. Az Infopark az IT szektor, a szoftverfejlesztés, az Internet és távközlési szolgáltatások sajátos hazai High-tech központja, ahol a betelepült cégek minőségi irodákat, szolgáltatásokat és természetes parkszerű környezetet találhatnak.

Az eddig működő 4 épület mellett jövő év elején kerül átadásra az új C jelű épület, amely iránt már most, az építés szakaszában fokozott érdeklődés tapasztalható.