data/picchanger/00.jpgdata/picchanger/01.jpgdata/picchanger/02.jpgdata/picchanger/03.jpgdata/picchanger/04.jpgdata/picchanger/05.jpgdata/picchanger/06.jpgdata/picchanger/07.jpgdata/picchanger/08.jpgdata/picchanger/09.jpgdata/picchanger/10.jpgdata/picchanger/11.jpgdata/picchanger/12.jpgdata/picchanger/13.jpgdata/picchanger/14.jpgdata/picchanger/15.jpgdata/picchanger/16.jpgdata/picchanger/17.jpgdata/picchanger/18.jpg

Az IVG Portfólió eladása

2006. február 02. 16:26

A HGA Capital megvásárolja az IVG ingatlanportfólióját Budapesten

Az elmúlt évek legnagyobb ingatlantranzakciója 99,8 Mió Euróval

 

Az IVG Immobilien AG eladja a HGA Capital Grundbesitz und Anlage Gmbh-nak  5 ingatlanját közel 38.000 m2 bérbeadható területtel 99,8 Mió Eurós áron. Az eladás az Infopark három modern irodaépülete mellett ( 30.000 m2), két műemléki védettségű épületet
( 8.000 m2) érint az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Andrássy úton.

“A vásárlásnál döntő tényező volt az épületek kiváló minősége és majdnem 100 %-os bérbeadottsága, a budapesti irodapiac jó fejlődési prognózisai mellett.” - mondja Joachim Seeler a HGA Capital ügyvezető igazgatója.

 

HGA/Közép-Európa   V Alap  2006 márciusára tervezve

 

Az ingatlanok megvásárlásával a Közép-Európa  Alap folytatásának előfeltételei teljesültek. Az épületek a HGA/Közép-Európa  V  Alapba kerülnek, amelynek értékesítése 2006 első negyedévénék végén kezdődik.  Az Alap a HGA Capital harmadik Magyar Alapja.

Az IVG a 90-es évek végén szerezte meg a XIX. század végén neoreneszánsz stílusban az Andrássy út 11 és 12 sz. alatt épült régi épületeket.  Ezt követően az IVG a műemléki védettség alatt álló épületeket az eredeti tervek szerint igényesen restaurálta és modernizálta.  A bérlők közül a Budapest Bank, az ITDH Magyar Kereskedelemfejlesztési és Befektetési Kht és a nemzetközi ügyvédi iroda a White & Case emelhető ki.

 

Az IVG a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közvetlen szomszédságában  l998 óta fejleszti az Infoparkot, amely jelenleg Közép-Európa egyik legmodernebb tudományos és technológiai parkja.  Eddig  60.000 m2 irodaterület jött létre, amely a teljes kiépítés után mintegy 100.000 m2-rel 7500 embernek nyújt munkahelyet. Az Infoparkba olyan neves technológiaorientált  cégek és szervezetek  helyezték székhelyüket, mint az IBM, Hewlett-Packard, Panasonic, T-Systems,

T-Online és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal.

 

Az IVG továbbra is érdekelt Budapesten

 

“A portfolió eladása nem jelenti azt, hogy az IVG kivonul Budapestről. Időben jelentünk meg Budapesten és folytatjuk beruházásainkat , hiszen további irodai és logisztikai célú fejlesztési területeket keresünk.A mostani tranzakcióval elég korán tudtunk az új üzleti évre egy jelentős nyereséget realizálni.” – hangsúlyozza Eckart John von Freyend az IVG Igazgatóságának elnöke.

Az értékesítés nem érinti az Infopark további egységes fejlesztését és üzemeltetését.

A meglevő épületek bérbeadása és a bérlői kapcsolattartás továbbra is az IVG Hungária Kft-nél marad, majd az év folyamán átkerül a HGA Capital-hez.  Az épületek üzemeltetését továbbra is a DeTe Immobilien magyar leányvállalata végzi.

Az IVG decemberben kezdte meg az új D jelű épület földmunkáit. A  17.700 m2 bérbeadható terület 2007 első felére áll rendelkezésre. A  D épület bérbeadásától függően még egy további irodaház építése következik.

 

További jó kilátások a budapesti irodapiacon

 

A nemzetközi befektetők fokozott érdeklődése alapján Budapest egy európai mércével is elismert ingatlanpiaccá fejlődött. A 90-es évek végének felfutása után az üresedési ráta az irodapiacon a nagyon jó bérbeadási tevékenység alapján a 2001-es 21 %-ról érzékelhetően ma már 12 % alá süllyedt.  Az IVG Európai  Ingatlanbarométere 2005 harmadik negyedévére az átlagos bérleti díjat 14,50 Euró/m2-re tette és a bérleti díjak növekedésének tendenciáját állapította  meg.

 

A HGA Capital Grundbesitz und Anlage Gmbh rövid portéja

 

A HGA Capital Grundbesitz und Anlage Gmbh (HGA Capital) mint a zárt végű ingatlanalapok kezdeményezője pozitív eredményeket tud felmutatni. 1972 óta a HGA összesen 36 zárt ingatlanalapot és két mobil alapot   (vasúti alapokat) és egy hajózási alapot hozott létre mintegy  2,1 milliárd Euró befektetési volumennel. Több mint 10.000  betétes vett részt a HGA Capital alapjaiban, ezekből kb.1000-en  több befektetéssel  is.

A HGA Capital a HSH N Real Estate AG 100 %-os leányvállalata,amelyben a  HSH Nordbank AG összes ingatlantevékenysége koncentrálódik  a finanszírozási üzleteken kívül. A HSH N Real Estate AG vezérli és koordinálja központilag a betéti, projekt fejlesztési, alapkezelő és szolgáltatási üzletágakat.

 

Az IVG rövid portréja

 

Az IVG Immobilien AG egy európai ingatlan befektetőház, amely több mint 16 milliárd Euró vagyont kezel portfoliómenedzsment, projektfejlesztés és alapkezelés üzletágakban.

A fejlesztések iroda és logisztikai ingatlanokra  és üzleti parkokra koncentrálódnak Európa jelentős nagyvárosaiban és növekedési központjaiban.  Egy aktív vásárlási és eladási politikával az IVG vonzó nyereséget és stabil hozamot ér el részvényesei számára.